
Rákóczi túrós pohárban
A rákóczi túrós az egyik kedvenc ízkombinációm, ha választanom kell a hazai cukrászatok kínálatból, szinte mindig erre esik a választásom, pedig ez is inkább “nagymama süteménye”. A poharas változat pedig csak játék a megszokott ízekkel, a magyar Eton mess. Rohanós időkben a morzsát darált keksszel helyettesítem, szerintem a zabkekszek erre a legalkalmasabbak. A receptben szerepel a morzsa leírása is.
Hozzávalók (4 adag):
A morzsához:
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 25 g porcukor
- 1 tojássárgája
A túrókrémhez:
- 250 g túró
- 150 ml tejföl
- 1 tojásfehérje
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 ml habtejszín
- 1/2 citrom reszelt héja
- 50 g porcukor
Az összeállításhoz:
- Sárgabarack lekvár
- Habcsók
Elkészítés:
A morzsához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot és összegyúrjuk a tojássárgájával. 1 cm vastagon szétnyomkodjuk a tepsin és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen lehűlni, majd összetörjük.
A túrókrémhez a tejszínt felverjük habbá, a túrót kikeverjük 5 dkg porcukorral, vanília kivonattal, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.
Kb. 2 dl-es poharakban összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába morzsát szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.