fbpx

Tárczy Virág

Porciózz okosan:
TIPPEK AZ EGÉSZSÉGES ÉTELADAGOLÁSHOZ

Te tudod, hogy miből mennyit kellene fogyasztanod, mi számít normál adagnak?
Előző cikkünkből kiderült, hogy mit kell tenned, ha szeretnéd az egészségedet minél tovább megőrizni. De vajon az ételek és italok mennyiségével és adagolásával is tisztában vagy?

Kiindulásnak elég megjegyezned, hogy ha a tányérodnak nagyjából az 1/3-án köret, 1/3-án feltét és 1/3-án zöldség található, akkor nem jársz már rossz úton.

Játszunk egy kicsit! Gondold át, mit ettél ma, és milyen mennyiségek voltak a tányérodon eddig, majd olvasd el a lenti javaslatot, és hasonlítsd össze a te adagolásoddal.

Az átláthatóság kedvéért nemcsak grammban, hanem egyéb alternatív mennyiségben is megadtuk az egyes ételeket (pl. evőkanál, csésze, tenyér).

A cikk végén egy mintanapot találsz, hogy a gyakorlatban is jobban lásd a javaslatot.

Lássuk az adagolást 1 (átlagos) felnőttre kalkulálva:

Hideg étkezések (reggeli, vacsora)

  • pékáru: zsemle 1 db (55g), kifli 1-2db, 1 teljes tenyérnyi és ujjnyi vastag szelet kenyér (60-100g)
  • felvágott: 2-4 szelet (30-50g)
  • kolbászféle: mutató ujjnyi hossz (50g)
  • sajt: 2-4 szelet (30-50g)
  • túrókészítmény: 1,5-2 evőkanálnyi (40-50g)
  • tojásétel: 1-2 db tojásból (40-80g)
  • margarin, vaj, vajkrém: 1 teáskanálnyi (5-10g)
  • zöldségek: 1-2 közepes méretű paprika vagy paradicsom, 3-5db piros retek, nagyobb marék jégsaláta-egyéb
  • zöldsaláta, 1/3 db kígyóuborka (70-100g)
  • tej, kakaó, karamell, tea: 1 csészényi (2-3dl)

Meleg étkezés (ebéd, vacsora)

  • leves: csészényi vagy mélytányérnyi (2-4dl)
  • levesbetét: kifőtt tésztabetét vagy levesgyöngy 1 evőkanálnyi
  • húsok: csirkecomb 1 közepes darab (150-200g), szelet hús: 1 db tenyérbelsőnyi méret (100-140g), apróhúsnak:
  • egy maroknyi mennyiség (80-120g), halszelet: 1 egész tenyérnyi méret (120-150g)
  • gabonaköret, burgonyaköret, tésztaköret: 1 ököl mennyiségben (főve 200-300g)
  • rakott-töltött zöldség hússal: 1 tenyérbelsőnyi alapterületű kockányi mennyiség (300-400g)
  • főzelékféle: 1 mélytányérnyi (250-300g)
  • savanyúság: 1 kávéscsészényi mennyiségben (80-100g)
  • zöldsaláta: 1 teáscsészényi mennyiségben (80-120g)

Kisétkezés (tízórai, uzsonna)

  • keksz: 30-40g
  • gyümölcsök: alma- körte- banán 1 közepes db (80-150g), barack- szilva 2-4 közepes db (80-150g), apróbb
  • gyümölcsök, pl. málna- eper- szeder kb. 1 kávéscsészényi (80-120g)
  • müzliszelet, túró rudi, bolti túrókrém, muffin: 1db
  • házi készítésű sütemény: 1 tenyérbelsőnyi alapterületű szelet
  • puding: 1 salátástálkányi (2-2,5dl)
  • joghurt, kefir: 1 pohárnyi (2-2,5dl)
  • házi gyümölcsös túrókrém: 1 teáscsészényi mennyiség (150-200g)
  • gyümölcslé, smootie, turmixok: 1 pohárnyi (2-3dl)

Nagyjából ilyen mennyiségeket
szedtél a tányérodra?

Mintanap:

Reggeli

1 bögre tea

2 szelet sonka,
1 szelet sajt

1 teáskanálnyi
vajkrém

1 db teljes
kiörlésű zsemle

1 db paradicsom
6 karika uborka


Tízórai

30g Detki Vitál
teljes kiörlésű keksz

1 db nektarin


Ebéd

1 csészényi
zellerkrémleves,
1 evőkanálnyi
levesgyöngy

1 db töltött
csirkecomb

1 ökölnyi petrezselymes burgonya

1 salátástálkányi
friss saláta
citrommal

1 pohár
ásványvíz


Uzsonna

2,5 dl házi vaníliapuding


Vacsora

1 kockányi rakott kelkáposzta
sovány tejföllel

½ szelet félbarna kenyér

1 pohár limonádé