Chai Panna cotta pite
A chai tea töretlen népszerűsége nem véletlen. A fűszerek aromái minden alkalommal elvarázsolnak, amikor egy csésze gőzölgő teával kuckózom a meleg lakásban. Ezt az élményt álmodtam desszertbe, ebben a finom, őszies pitében.
Hozzávalók 4-6 személyre:
Az alaphoz:
- 25 dkg Tere-Fere keksz finomra törve vagy darálva
- 12 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 4 dl tejszín
- 3 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 fahéj rúd
- 4 szegfűszeg
- 3 zöld kardamom
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 csillagánizs
- 2 filter fekete tea
- 1 narancs héja
- 1 evőkanál zselatin
Elkészítés:
A kekszet és a vajat dolgozzuk alaposan össze és szórjuk egy kerek piteformába. Oszlassuk el úgy, hogy a szélén lévő mélyedésekbe is jusson és az alját egy pohár segítségével, egyenletesen tömörítsünk le. Amíg elkészítjük a tölteléket tegyük hűtőbe.
A töltelékhez egy lábosba tegyük a tejszínt, tejet a cukorral és a fűszerekkel és forraljuk fel. Ha felforrt, tegyük bele a teát is, vegyük le a tűzről és hagyjuk ázni 5 percig. Ezután a szűrjük le a fűszeres tejet és hagyjuk tovább hűlni. A zselatint keverjük oldódásig 2-3 evőkanál langyos vízben, majd adjuk a fűszeres tejhez. Ha kihűlt a keverék öntsük az előkészített pite formába és tegyük a hűtőbe kidermedni 4-5 órára.