fbpx

Chai Panna cotta pite

A chai tea töretlen népszerűsége nem véletlen. A fűszerek aromái minden alkalommal elvarázsolnak, amikor egy csésze gőzölgő teával kuckózom a meleg lakásban. Ezt az élményt álmodtam desszertbe, ebben a finom, őszies pitében.

Hozzávalók 4-6 személyre:

Az alaphoz:

  • 25 dkg Tere-Fere keksz finomra törve vagy darálva
  • 12 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 4 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 fahéj rúd
  • 4 szegfűszeg
  • 3 zöld kardamom
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csillagánizs
  • 2 filter fekete tea
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál zselatin

Elkészítés:

A kekszet és a vajat dolgozzuk alaposan össze és szórjuk egy kerek piteformába. Oszlassuk el úgy, hogy a szélén lévő mélyedésekbe is jusson és az alját egy pohár segítségével, egyenletesen tömörítsünk le. Amíg elkészítjük a tölteléket tegyük hűtőbe.

A töltelékhez egy lábosba tegyük a tejszínt, tejet a cukorral és a fűszerekkel és forraljuk fel. Ha felforrt, tegyük bele a teát is, vegyük le a tűzről és hagyjuk ázni 5 percig. Ezután a szűrjük le a fűszeres tejet és hagyjuk tovább hűlni. A zselatint keverjük oldódásig 2-3 evőkanál langyos vízben, majd adjuk a fűszeres tejhez. Ha kihűlt a keverék öntsük az előkészített pite formába és tegyük a hűtőbe kidermedni 4-5 órára.